In gesprek met | Eelco Slingerland

Organiseren in Coronatijd, blijven zoeken naar kansen
Soms zou je moedeloos worden in deze tijd, wat kan nog wel, wat kan niet? Hoe komen we in deze tijd uit de kosten? Wat zijn de alternatieven? Brengt dit nog voldoende op? 

Als freelance adviseur ben ik sinds een aantal jaren betrokken bij het adviseren voor Familiedagen. Het organiseren van het Hoofdpodium doe ik dan ook graag voor dit event. Ook voor deze najaarseditie was het podiumprogramma begin 2020 al zo goed als rond, totdat……
In augustus 2020 kregen we groen licht en met enkele aanpassingen aan het podiumprogramma, was het programma coronaproof. Helaas moest het besluit genomen worden dat de beurs in 2020 definitief niet door kon gaan en verplaats zou worden naar de meivakantie van 2021.

Flying Eagle Concert
Zelf organiseren wij sinds 2017 een eigen concert onder de naam ‘Flying Eagle Concert’ -waar muzikale talenten elkaar ontmoeten-. Dit zijn instrumentale concerten waar 2 of meerdere beroepsmusici hun medewerking aan verlenen. Dit jaar hadden wij een tweetal concerten op het programma staan die in het teken zouden staan van 75 jaar vrijheid en 10 jaar fusiegemeente Zuidplas, waarvoor we deels subsidie hadden gekregen om iets te organiseren.

Het concert in mei jl. ging niet door en werd verplaatst naar 15 augustus 2020 met de link naar het einde van de Tweede Wereldoorlog in de wereld. Echter de locaties in gemeente Zuidplas stelden hun ruimte voorlopig niet meer beschikbaar voor dit soort activiteiten. Hierdoor is het verplaatst naar 1 mei 2021.

Het andere concert, onze 5e editie ‘Flying Eagle Concert’ stond gepland voor 28 november 2020 in de prachtige ruimte van de Dorpskerk in Moordrecht (bij Gouda) waar wij ook als inwoner betrokken zijn bij de gemeente Zuidplas. Het zou een prachtig winterconcert worden bij kaarslicht. Eind 2019 was dit allemaal al geregeld met diverse musici. De opdracht vanuit de gemeente Zuidplas was dat het iets samenbindend moest zijn voor alle inwoners.

Nieuwe muziek van Jan Peter Teeuw
Hiervoor hebben wij musicus Jan Peter Teeuw, geen onbekende voor Familiedagen, de opdracht gegeven om nieuwe muziek te schrijven met als titel “Vier seizoenen in Zuidplas”. Wij hebben hem vele kenmerken doorgegeven en daarmee is hij aan de slag gegaan. Afgelopen zomer is dit 4-delige muziekstuk afgerond met lente, zomer, herfst en winter klanken.

Aan het einde van de zomervakantie zagen wij dat er een negatieve ontwikkeling gaande was omtrent COVID-19 en hebben we moeten kijken naar een alternatief. De ruimte waar het concert zou plaatsvinden is normaliter geschikt voor 350 tot 400 personen, nu helaas nog maar voor 80 personen. Verder zagen wij afgelopen zomer bij een aantal andere concerten dat bezoekers huiverig waren om te komen. Hierdoor werd het concert voor ons helaas niet rendabel genoeg. Het heeft ons ondertussen veel tijd gekost en nog niets opgeleverd…..

Wat nu, uitstellen naar 2021? Ja, maar wanneer dan? Misschien 2022? Het alternatief is een livestream, dit hadden wij afgelopen zomer gedaan via ATG Audiovisueel, maar helaas waren de donaties van kijkers minimaal. De waardering daarentegen was juist heel positie van de kijkers.

Dit heeft ons doen besluiten om van het komende concert, een CD op te nemen en dit later ook via streams aan te gaan bieden. Reden tot dit besluit: nieuwe muziekstukken blijven niet op de plank liggen, mensen kunnen thuis genieten van een mooie instrumentale CD en mogelijk dat het iets mag opleveren. Daarnaast hebben ook de musici weer iets om naar uit te kijken naar datgene wat ze dagelijks graag doen, muziek maken voor publiek!

Locatie niet beschikbaar voor CD opname, wel zekerheid eerste 300 cd’s!
Een opname brengt extra kosten met zich mee, hiervoor hebben we diverse bedrijven aangeschreven en gebeld met de vraag of zij willen sponsoren? Dit is gelukt en hierdoor hebben wij de afgelopen periode de zekerheid gekregen dat de opname en de eerste 300 CD’s gemaakt kunnen worden.

Aangezien wij onze concerten vooral in de Dorpskerk van Moordrecht organiseren en de CD ook voor gemeente Zuidplas bestemd is ten gevolge van 10 jaar fusiegemeente, wilde we een geschikte ruimte binnen deze gemeente vinden. Helaas zagen de diverse kerken het niet zitten om hun gebouw ter beschikking te stellen buiten hun kerkdiensten om. De woorden begrip en onbegrip liggen op zo’n moment heel dicht bij elkaar, zeker als organisator van dit project als het alternatief niet door kan gaan, althans niet binnen de gemeente Zuidplas.

Netwerken
In september 2019 kreeg de gemeente Zuidplas een nieuwe burgermeester Han Weber. Hij is in oktober 2019 bij ons 3e ‘Flying Eagle Concert’ geweest en was erg enthousiast over het concert en de locatie. Op een mooie manier maakte hij zo kennis met één van de dorpskernen en mogelijkheden binnen de gemeente Zuidplas.

Als zzp’er heb ik afgelopen zomer een gesprek met hem gehad samen met de verantwoordelijke wethouder over de impact van de maatregelen, het ondernemen als zzp’er in deze tijd en de TOZO regelingen. De lijntjes zijn kort en ik heb toen persoonlijk de burgermeester een mail gestuurd over wat de regelgeving voor consequenties heeft. Mede ook omdat ik had aangeven dat ik in de toekomst door zou gaan met dit soort concerten.

Alle begrip naar kerkbesturen, iedereen is voorzichtig geworden en wil niet negatief in het nieuws komen of opdraaien voor hoge boetes. Tegelijk kan je op deze manier weinig of niets meer organiseren of ondernemen. Maar is je verstandhouding goed richting een gemeente en weet je de juiste personen te benaderen, dan is er ook in deze tijd zeker nog wel wat mogelijk!

Gemeente Zuidplas heeft mij gevraagd hoeveel mensen er aanwezig zouden zijn op de dag van opname en of ik minimaal de anderhalve meter kon garanderen. Dit is voor een opname zonder publiek zeker te doen en ook voor de fluitiste is minimaal twee meter afstand aangehouden, allemaal volgens de richtlijnen. Hiervoor stond de gemeente garant en het kerkbestuur hoefde zich geen zorgen te maken, mocht er toch iets gebeuren wat niet conform de regels zou zijn.

Dankbaar
Wij zijn dankbaar dat door bovenstaande samenwerkingen met diverse partijen en goed overleg, afgelopen maandag 2 november 2020, de CD is opgenomen. Tijdens deze opname was ook iemand van gemeente Zuidplas aanwezig die daar werkte in plaats van op het gemeentehuis. Hoe mooi is het dat je dan via Teams even verbonden bent met het gemeentehuis en de burgermeester je succes wenst met deze dag?! Maar ook dat ze zo even een eerste indruk konden horen van de muziek die speciaal is geschreven voor deze gelegenheid?! Hoe mooi is het als de gemeente op Social Media dit erg waardeert?! Ondanks de vele teleurstellingen van afgelopen tijd, zie ik dit als leerzame mooie lichtpuntjes waar we dankbaar voor mogen zijn.

Medewerkers aan de CD
De musici die aan deze CD mee werkten zijn: André van Vliet: vleugel, Chloë Elsenaar: viool, Geert Pfeiffer: contrabas, Hendrie Westra: percussie, Jan Peter Teeuw: orgel en Marije Weenink: dwarsfluit.

CD Flying Eagle Concert
De CD zal begin december 2020 verschijnen en is in de voorverkoop t/m 6 november 2020 te bestellen voor € 10,00 per stuk, exclusief verzendkosten. Eventueel is de CD ook te bestellen in combinatie met een heerlijke fles rode Flying Eagle Concertwijn voor € 25,00 per stuk, exclusief verzendkosten. Bij afname van 12 stuks of meer is het mogelijk om een eigen logo op de fles te plaatsen. Mooi om als relatiegeschenk weg te geven de komende tijd.

Voor meer informatie, bel dan tijdens werkdagen naar 0182-796 777 of mail naar info@flyingeagle.nl

Laat een reactie achter

Scroll naar top